Portfolio Nanette Smeets

De creatief achter Inktvogel is Nanette Smeets. Ik ben grafisch ontwerper en kunstenaar met een gedachtestroom die nooit slaapt. Mijn visuele denken zet ik in om een extra laag aan een verhaal toe te voegen. Dit kan een concreet verhaal zijn of een eigen observatie uit de wereld om ons heen. Voor Urban Cotton richt ik mij op het tastbaar maken van niet bestaande wezens die overal om ons heen zouden kunnen ontpoppen. 

Waardoor raak jij geïnspireerd? 

Eigenlijk ontdek ik mijn inspiratie pas zodra ik werk met krachtige vormen, kleuren en posities. Dan ‘herken’ ik in mijn lijnenspel; dierfiguren, texturen en opmerkelijke voorwerpen die ik eerder in mijn hoofd heb opgeslagen ter inspiratie. 

Hoe omschrijf je jouw stijl?

Het ontwerp voor Urban Cotton is een verzameling van gelaagde illustraties waarbij ieder ontwerp in de basis met de hand is getekend. Vervolgens wordt het digital bewerkt om er een totaalbeeld van de maken. 

De ruwe lijnen en het schetsmatige karakter maken het een echte Inktvogel. 

Hoe kwam je tot het design van Inktvogel? 

De meeste wezens die ontstaan in mijn ontwerpen zijn te associëren met (delen van) insecten, vogels of reptielen. De context van het wezen is net zo belangrijk als het wezen als object. Dit zegt namelijk iets over een leefomgeving of stemming waarin de voorstelling zich afspeelt en draagt bij aan het verhalende karakter van het ontwerp. 

Wanneer ben je tevreden over een ontwerp? 

Voor mij bevat een goed ontwerp een bepaalde mate van spanning. Dit kan een spanning zijn dat een gevoel of een beweging oproept. Zodra de spanning in het ontwerp is gekropen, komt het wezen tot leven in zijn eigen context. De grootste valkuil die er dan is; weet wanneer te stoppen! Het is essentieel dat er nog ‘leven’ in het werk zit i.p.v. een bevroren afbeelding. 

Hoe zie je jouw persoonlijkheid terug in je werk?

Ik probeer te observeren met een open geest zoals een kind zou doen. Hierdoor ontstaan onverwachte verrassingen en zijn andere kijk-perspectieven mogelijk. Ieder werk moet voor mij inzicht kunnen geven in een nieuwe voorstelling waar een verhaal uit kan ontstaan. De afwisseling van uitgewerkte details en abstractie, dragen bij aan het vermogen om te spreken tot je verbeelding bij de toeschouwer. 

Wat is jouw ambitie voor de toekomst?

Mijn ambitie is om mensen inzicht te geven door inspiratie. Het maken van een realistisch werk van levende wezens zal voor mij nooit voldoening geven. Dit voelt als een kopie uit onze fotorealistische wereld en ik wil voorbij ‘het mooie plaatje’ gaan. De zoektocht gaat niet gaat om esthetiek maar om het bereiken van de juiste spanning.  Hiermee wil ik de verbeelding van mensen prikkelen zodra ze naar hun omgeving kijken. Bijvoorbeeld als je ergens zit te wachten of tijdens routinematige handelingen. Je zult verrast worden en leven ontdekken in de kleine details uit je dagelijkse leven om je heen.