Formaten en materialen

De collectie van Urban Cotton wordt aangeboden in diverse afmetingen en diverse afwerkingen qua materiaalsoort. Naast originele werken, biedt Urban ook reproducties van werken in gelimiteerde oplage aan. Voor reproducties geldt dat Urban Cotton altijd kiest voor partners die garant staan voor kwaliteit en professionaliteit. Zo is Urban Cotton een samenwerking aangegaan met Re-Art, een toonaangevende fine art printer en vaklab voor kunstenaars, fotografen, musea en galeries.

Formaten van kunstwerken

De grootte van de werken uit onze collectie varieert enorm. Om een handje te helpen bij het kiezen van de gewenste afmeting, hebben wij alle kunstwerken in een interieur setting geplaatst die te vinden is op de productpagina van elk kunstwerk. Op deze manier kun je de grootte van de werken makkelijk met elkaar vergelijken, wanneer een kunstwerk in meerdere formaten wordt aangeboden.

Diverse materiaal soorten

Naast een variatie in afmetingen, heeft onze collectie ook een diversiteit in materiaalsoorten. Hierbij een overzicht van de meestvoorkomende materiaalsoorten en een toelichting op de specificaties van deze verschillende afwerkingen. Let wel, per kunstwerk kiest en bepaalt de kunstenaar de meest geschikte materiaal soort (of soorten) waarbij het kunstwerk optimaal tot zijn recht komt. De materiaalsoorten waarin het kunstwerk beschikbaar is, staan dan ook bij het kunstwerk vermeld op de productpagina.

Liquid Gloss
Liquid Gloss is een merknaam voor epoxy. Het is een kunsthars dat over een foto op dibond of kunstwerk wordt gegoten. Het heeft een o.a. door de aflopende randen een prachtige uitstraling en is zeer geliefd bij fotografen en kunstenaars. Epoxy heeft ook een nadeel en dat is vergeling. Epoxy bevat chemicaliën die de print kunnen aantasten. De verkeerde combinatie van papier, inkt en epoxy zorgt ervoor dat de houdbaarheid zeer beperkt is.

Onze producten die geproduceerd worden door Re-Art hebben een kwaliteitskeurmerk genaamd “Certified Liquid Gloss”.  Re-Art heeft de juiste combinatie weten te vinden van papier, coating en inkt die garant staat voor een zeer lange levensduur met garantie. Deze Liquid Gloss zal minimaal vergelen (max 7%), heeft een extra UV filter en een grotere kleurdiepte. In combinatie met speciaal geselecteerd papier hebben tests aangetoond dat dit de meest geschikte combinatie is als het gaat om een zeer lange houdbaarheid. Hierdoor wordt een  garantie gegeven van 20 tot 30 jaar.

De certified fine art print wordt opgeplakt op een dibond sandwichpaneel van 4 mm dik. Vervolgens wordt dit bewerkt met een high gloss of matte coating die in meerdere lagen wordt aangebracht. Doordat Liquid Gloss een natuurlijk vergrotend effect heeft worden de kleuren sterker en mooier naar voren gebracht. Aan de achterkant wordt een aluminium ophangframe gemonteerd, bij bevestiging aan de muur geeft dit een zwevend effect.

HD Finish
HD Finish kent als basis een aluminium paneel, dat door middel van warmtetechniek (sublimatie) voorzien wordt van waterbestendige inkten die in de toplaag opgenomen worden. Het resultaat van dit proces is een superieur eindproduct dat zijn gelijke niet kent. In termen van contrast, kleurintensiteit, kleurdiepte, duurzaamheid én levensduur is HD Finish superieur aan andere druktechnieken.

RE-ART HD Finish
Re-Art HD Finish is een gecertificeerd product, exclusief geproduceerd en geleverd door onze partner Re-Art, dat een nieuw era aankondigt voor fotografen, kunstenaars, musea en galeries die bij de presentatie van hun foto’s en kunstwerken geen genoegen nemen met minder! Uitvoering is mogelijk in Gloss, Satin, Mat, Metal/Aluminium en MDF. Re-Art HD Finish is duurzaam (minimaal 100 jaar*), kleurvast, waterbestendig, zuurbestendig, slijtvast, hitte- en koudebestendig, vuil- en vochtafstotend lichtgewicht, gecertificeerde garantie.

Giclée print
Giclée komt van het Franse werkwoord ‘gicler’ wat stralen of vernevelen betekent. 
Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier (fine art papier), fotopapier of canvas. De Giclée vind zijn oorsprong eind jaren 80 in de Verenigde Staten. Via de in 1987 geïntroduceerde Scitex IRIS 3024 printer kon men voor het eerst digitale bestanden via een Apple computer naar deze printer sturen en uitprinten. Kunstenaars zagen meteen de mogelijkheid om op deze wijze gelimiteerde oplages te printen van hun originelen kunstwerken. Voorheen was dit alleen weggelegd voor kunstenaars die gebruik maakten van de traditionele (grafiek) methodes als zeefdruk, steenlitho of ets. Marcel Salome (eigenaar Re-Art) experimenteerde al in de jaren 90 met de IRIS 3024 printers om kunstwerken en foto’s te kunnen afdrukken en was daarmee in Nederland een pionier op het gebied van Giclée printen.

Dibond
Dibond is, net als Liquid Gloss en Diasec, slechts een merknaam. Het is een aluminium drager die je in verschillende diktes hebt. Het is mogelijk om rechtstreeks op de drager te printen maar dat kan alleen met solvent inkten en die zijn niet lang houdbaar. Wij printen op zuurvrij fine art papier of fotopapier en verlijmen deze print voor u op dibond. Indien gewenst kunnen wij een extra topcoating aanbrengen waardoor uw werk volledig is beschermd.