Blog

Slow Design

Hoe kunnen we met z’n allen zorgen voor een meer duurzame toekomst?

Slow Fashion, Slow Cooking en Slow Design zijn termen waar je waarschijnlijk wel van gehoord hebt. Deze termen komen vanuit de Slow Movement. Slow Living staat letterlijk voor ‘langzaam leven’, maar wat wordt hier precies mee bedoelt?

Slow Design focust zich op het ontwerp veld in de breedste zin van het woord. Het gaat hierbij over het proces, de mindset, het sociale aspect, duurzaamheid, de aandacht voor het maken en de oorsprong van materialen welke zorgen voor een meerwaarde van je omgeving en voor jezelf.

De ‘slowness’ in de term refereert niet naar de mate van snelheid van het ontwerpen. Met ‘slow’ wordt bedoelt dat je bewust en met aandacht keuzes maakt. In tegenstelling tot hoe er vaak geconsumeerd wordt, namelijk door  binnen een aantal klikken een nieuw product te kopen zonder de afkomst te weten of betrokken te zijn in het maakproces ervan. 

Slow Design gaat over verantwoordelijkheid nemen. De waarde zien van het maken, gebruik maken van lokale ingrediënten, aandacht geven aan sociale invloeden en een betere wereld. Het benadrukt de focus, onze manier van denken, het creëer proces en het hysterische consumeren van producten, dat momenteel op een overweldigend tempo heerst in de 21ste eeuw. 

Slow Design gaat dus ook over ons denken en onze mindset. Het gaat niet zo zeer over de snelheid waarop iets gekozen of gemaakt wordt, maar indirect wel over tijd. Tijd is schaars en daardoor ontzettend kostbaar! De beweging Slow Movement is deels een reactie op de ‘hysterische haast maatschappij’. Druk zijn is tegenwoordig de nieuwe manier om aan te geven dat het goed met je gaat. Je bouwt aan je carrière, je runt het huishouden, sport 3 keer in de week, mist geen borrel of verjaardag (naja, in 2020/21 wel), je hebt misschien wel eigen bedrijfje en oja, vergeet de kinderen niet. Al met al staan we altijd ‘aan’, maar staan we wel stil bij alles dat we meemaken?

Slow design is een tegenbeweging van de hedendaagse ‘haast’ maatschappij. Het gaat vooral om leven met minder haast en meer aandacht.

Bij Urban Cotton streven we om zo duurzaam mogelijk te werken, waarin wij nu onze horizon verbreden naar Slow Design. Slow Design is een filosofie waarin een aantal principes zijn opgenomen die je kunt nastreven. Bij deze principes kan je denken aan werken met duurzame materialen, gebruik maken van rest-materialen, lokale producties, producten met meerdere functies en samenwerkingen waar niet alleen jijzelf beter van wordt. De principes van slow design zijn geen absolute waarheden, maar sturende principes, open voor dialoog, interpretatie en uitbreiding. Het is een proces van continue zelfreflectie en daagt uit om steeds weer stil te staan bij de keuzes die we maken om zoveel mogelijk bij te dragen aan een gezonde wereld. Het zal ons ook (nog) niet altijd lukken om alle principes te verwerken in onze producten, maar in ieder geval zo veel als mogelijk binnen onze mogelijkheden.

We kwamen er achter dat wij bij Urban Cotton eigenlijk al sinds het begin volgens de filosofie van Slow Design collecties samenstelden en producten ontwikkelden, maar hier nu een naam aan geven. Het helpt ook bij het beter verankeren van je strategie en het maken van keuzes. Eigenlijk zit de filosofie helemaal door onze collectie heen geweven, maar een serie die vrijwel helemaal ontworpen is volgens de Slow Design principes zijn de wandkleden Sugar Loaf, Tropical Gold, Black Jamaica en Queen. Deze wandkleden kennen een heel lang en uitvoerig ontwerpproces, zijn gemaakt van 100% vegan ananas leer, het is een restproduct, dragen bij aan de economische welstand in het land van herkomst en uiteindelijk geconfectioneerd bij een lokale producent in Nederland. 

We hopen dat we je geïnspireerd hebben om nog zorgvuldiger keuzes te maken bij het aankopen van producten. Kies bewust voor wat je aanschaft, niet in een opwelling en dat het na een paar maanden weer ergens onder in een la verdwijnt of weggegooid wordt. Maar producten waar je lang plezier van hebt, iedere dag weer van geniet en waarvan je weet dat er zo veel mogelijk rekening met de planeet is gehouden bij de productie er van.

Fun fact: de vork in het moodboard is gemaakt van aardappels en daarom 100% afbreekbaar!

Wil je nog meer inspiratie in deze stijl? Kijk dan op onze Pinterest pagina.